maanantai 18. heinäkuuta 2016

Naistenviikkohaasteen postaussarja osa 1: Tietoa naisista



Tänään alkaa naistenviikko ja Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi haastoi kirjabloggaajat bloggaamaan tämän viikon aikana jotakin naisiin ja kirjallisuuteen liittyvää. Minulla on suunnitelmissa tehdä tällä viikolla postaussarja, jossa suosittelen teemoittain joka päivä kolme kirjaa, jotka liittyvät naisiin tai joissa on vahvoja naishahmoja.

Postaussarja alkaa naisia käsittelevillä tietokirjoilla.

© Ethell Red
Eevan tyttäret, naisen, lapsen ja perheen historia
Kirjoittanut: Kaari Utrio
Kustantaja: Tammi
Julkaistu: 1984
Sivuja: 465

"Näistä asioista kouluhistoriat ovat vaienneet. Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia on kokonaisselvitys. Se kiinnostaa miehiä ja naisia.

• Milloin naiset lakkasivat olemasta pappeja?
• Miksi avioero kiellettiin?
• Oliko ritariromantiikka viatonta?
• Rakastivatko vanhemmat lapsiaan?
• Miksi kaikki naiset valehtevat?
• Onko neitsyys todella tärkeä?
• Miten pääsee noidaksi?
• Kuka on langennut nainen?
• Olivatko perheet ennen suuria?

Eevan tyttäret antaa vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Eevan tyttäret on täynnä uutta ja ällistyttävää tietoa. Eevan tyttäret kumoaa käsityksemme siitä minkälaista on ollut. Eevan tyttäret naurattaa, itkettää ja hämmästyttää. Naisilla on historia. Nyt se on kirjoitettu."

Kaari Utrion kirja on vanha, mutta en tiedä parempaa suomenkielistä teosta, jossa käsiteltäisiin sivuun jätettyä historiaa yhtä laajasti ja monipuolisesti. Kirja kertoo naisten ja lasten historiasta jo kauan ennen ajanlaskun alkua, kun naiset toimivat papittarina ja luomiskertomusten keskeinen henkilö oli nainen, aina siihen kuinka ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeen naiset saivat äänioikeuden. Utrion piikikäs sävy tekee kirjasta mielenkiintoista luettavaa. Kirjassa kurkistetaan niin orjien kuin aatelistenkin arkeen, ja kuullaan mitä omituisimmista ja julmimmista käsityksistä, jotka ovat alistaneet naisen miesten holhouksen alaisikse, syntipukiksi ja toisen luokan kansalaisen asemaan lähes säädystä rippumatta.

© Ethell Red
Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa
Kirjoittanut: Kirsi Vainio-Korhonen
Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 2012
Sivuja: 255

"Ujostelemattomat vie naisten elämänpiirin kursailemattomimpaan historiaan, kätilöiden maailmaan. 1700-luvun varhaismodernien uraäitien seurassa pääsemme kiristämään kureliivejä, testaamaan puhdistavia yrttejä, toteamaan arsenikin vaikutukset aborttilääkkeenä ja löytämään yllättäen isätkin synnytyshuoneesta.

Lapsikuolleisuus oli valtakunnan kiperimpiä kysymyksiä, ja anatomiaan perehtyneillä lapsenpäästäjillä oli merkittävä rooli muutoksessa kohti parempaa. Kätilöt olivatkin naisista ainoita, joiden hilkkojen sallittiin vilahdella öisen kaupungin pimeillä kaduilla. Niiden varsilta löydämme vuosisatojen takaiset uskomukset elämän ihmeestä sekä ”hyväpäiset vaimot”, joiden käsissä lepäsi vastasyntyneiden elämä ja toisinaan myös tuomioistuinten antama tutkintavastuu lapsenmurhista ja aviorikoksista.

Turun yliopiston Suomen historian professori, FT Kirsi Vainio-Korhonen on naishistorian sujuvasanainen popularisoija, joka on keskittynyt erityisesti Suomen Ruotsin vallan aikaan. Hän on julkaissut esseekokoelman Suomen herttuattaren arvoitus sekä teoksen Sophie Creutzin aika."

Kätilön ammatti on lähes poikkeuksetta mielletty naistentyöksi, kätilöitä on kunnioitettu lapsenpäästäjinä ja halveksittu noitina. Ujostelemattomat avaa kätilön ammattia 1700-luvulta lähtien jolloin kätilöt olivat aikansa uranaisia. Kätilöt eivät olleet mitään koukkunokkaisten parantajien oppityttäriä vaan hyvään oppiin lähetettyjä porvarisneitoja. Kirjassa sivutaan kätilön työn lisäksi käsityksiä ja asenteita naisten seksielämään, raskausaikaan ja avioliittoon.

© Ethell Red
Naisen iholla, 32 tarinaa tatuoinneista
Kirjoittanut: Belitz-Henriksson, Oja & Ranta
Kustantaja: Tammi
Julkaistu: 2013
Sivuja: 160

" 'Tatuoinneilla häivytän lapsuudenkotiini kuuluneita asenteita ja pelkoja.'
'Olen miettinyt että tatuoisin itseeni myös keskenmenneen raskauteni lasketun ajan.'
'Osa tatuoinneista kertoo elämänvaiheista, joita en tunnista lainkaan omakseni. Se ei haittaa.'
'Omat kuvani ovat arkipiväinen osa minua, eivät päivittäisen intoulun aihe.'

Tässä kirjassa kolmisenkymmentä eri ammateissa toimivaa 17-67 -vuotiasta naista paljastaa itsensä kameralle ja kertoo tarinoita tatuointiensa takaa. Kirja on myös kuvaus tämän ajan tatuoinneista Suomessa. Sen ennakkoluuloja murtava sanoma on selkeä: tatuoinnit ovat salonkikelpoisia."

Vaikkei tatuoinneista olisi kiinnostunut suosittelen kirjaa silti, sillä tässä on kysymys aidoista kokemuksista ja elämäntarinoista, joihin tatuoimatonkin voi samaistua.Yleensä tatuoinneista kertovat kirjat keskittyvät tatuointien symboliikkaan tai historiaan, jolloin runsaasti tatuoidut ihmiset tienasivat elantonsa sirkuksessa, mutta tämä kirja pureutuu kokemukseen tatuoituna naisena olemisesta. Nykyään monilla on tatuointeja, mutta naiset joutuvat selittelemään tatuointejaan enemmän kuin miehet, ja tatuoituihin naisiin liittyy paljon enemmän ennakkoluuloja kuin tatuoituihin miehiin. Naiset kertovat miksi he ovat ottaneet tatuoinnit ja millaisia reaktioita he ovat saaneet kuvistaan. "Huonon naisen leima" on vaihtunut itsensä koristelemisiin ja merkityksellisyyteen, ja ennen kaikkea tatuoinnit symboloivat myös määräysvaltaa omasta kehosta.

4 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta Ujostelemattomat-vinkistä. Luin sekä viime, että tänä vuonna naistenviikkoa varten Jennifer Worthin Hakekaa kätilö-omaelämäkerrallisia teoksia (kolmas osa varmaankin sitten ensi vuonna). Vaikka olenkin vapaaehtoisesti lapseton, kätilöiden historia kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että vinkeistä oli hyötyä! Ujostelemattomat on siitä mielenkiintoinen teos, että se keskittyy juurikin koulutettujen kätilöiden elämään, eikä stereotyyppisiin lapsenpäästäjiin. Se myös sijoittuu pidemmälle historiaan kuin Hakekaa kätilö.

      Kiitos kommentista! :-)

      Poista
  2. Kiinnostavan oloisia kirjoja kaikki, varsinkin tuo Ujostelemattomat! Minäkin luin naistenviikolle kätilöstä, nimittäin Katja Ketun Kätilön (postaus tulossa huomenna), mutta siinä kätilö on nimenomaan toisen lapsenpäästäjän opissa taitonsa saanut, ei koulutettu. Lisäksi olen lukenut Ina Westmanin Syliin (siitäkin postaus tulossa), jossa käsitellään vaikeita raskauksia ja synnytyksiä - siihenkin tuo Ujostelemattomat antaisi tavallaan toisen näkökulman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kätilö-aihe näyttää olevan suosiossa näin naistenviikolla. Hienoa, että vinkistä oli hyötyä. Ujostelemattomat tosiaan antaa uudenlaista näkökulmaa kätilöiden historiaan, joten jos aihe vähääkään kiinnostaa niin suosittelen.

      Kiitos kommentista. :-)

      Poista